Nagranie: Monika Kresa, Ewa Kurowska. Przepisanie i opracowanie: Monika Kresa. Weryfikacja: Halina Karaś.
  Jakie śląskie 
jołdło regionalne to 
wiyta. Obio
łd, to jest, no to zawsze tam prezentujo tam, jakimś tam szycha przyjedzie, czy coś na 
Opolszczyzna, to jest 
wazne, ze kluski, wiyta, co to so kluski, to nie 
sun te, co wy ta 
nazywołta nudle, wiys, te lełne jojca, to jest to się karto…, to się ugatuje kartofle i w misce, 
jag jest miska tam załóżmy, to jest mało ważne, cy pół, cy, cy ćwierci, 
wyciągoł się jedna ćwiartka, jedna ćwiartka tych kartofli 
musita tak wyciąć, i do tych kartofli włozyć, i w to miejsce wsypać 
munka kartoflanoł i to jest ta miara, wies, ze nie 
dos, ani za dużo, ani za mało, jedna czwarta kartofli 
wycinołs, tak zasywas ro
łwno i potyn wsystko 
wymięsać, i 
potyn kulać, i gotować, no to so te śląskie kluski, ni. Śląskie. Ja
g jest taki, ach, ja
g ju
z jes tam taki fajer. Fajer to jest impreza, ni, odpust, wese…, jakiś coś, na weselu to tam bezdyskusyjnie musi być, to jes 
modroł  kapusta, czerwono
ł kapusta, i rolady mięsne, to wiyta, jak to się. Trzeba mło…to  trzeba, jasne, rozklepać, i to jest jak to jest rozwinięte ta się potem 
wkołdoł, słonina, po nasymu śpek, ogórki, takie coś wszystko, to się potyn z|awijo
ł, albo tam nićmi się owijo
ł, albo sum specjalne tam druty, taki 
śpikulec, rozumisz. I to jest ta czysto regionalno
ł potrawa. Obio
łd, ni. To to jes obowiązkowo. No a tam 
kómpot no to wiadómo.