| Aleksandra Krawczyk-Wieczorek | 
					
			| 
Nagranie: Halina Karaś, Zofia Nowak Zapis i opracowanie: Aleksandra Krawczyk-Wieczorek  Informatorka: Regina Hołys z domu Dudek, ur. w 1926 roku w Hutkowie. Pracowała wraz z mężem na roli, wychowywała czworo dzieci. Nigdzie na dłużej z rodzinnej wsi nie wyjeżdżała.           Masło  
 
 A jak się masło robiło? Nu masłu . Masł u sie róbiło , no to sie śmitane  zbiy rał o w garnek z mlieka , bo to ni było tych ódciun gali. Z mlieka sie zbirał o, taka maśniczka był a taka póciou ngł a, i na wi… i na wirzku  tłuczek taki był  i na tego… Z takim krąużkiem  i to sie tłukł o i tł ukł o, tł ukł o i to si zróbił o masł o.  Długo tak się tłukło? No aż sie bu o ż ło… Jak które jak upadło. I pół goudziny sie tłukło. I jak potem sie wzieło te masło zybrało, ta maślanka sie zostawiła, wyliało sie w garnek i to, i w ten… w miske, i wody sie wliało i tak o dusiło, dusiło sie wy… tego, wydusiła sie tak te watro wszytko, zrobiło sie take ósełke, to dobre było tu masło!   Jak często się robiło to masło? A jak… Jak sie częściej zjadło, to sie częścij róbiło. To sie częściej robiło.   |