| Tekst nagrały Magdalena Jackowska, Katarzyna Jędrasik, Ewelina Sobol, Anna Szmytkowska (21.11.2006 r.), wstępny zapis – Monika Kresa, weryfikacja zapisu i opracowanie – Halina Karaś.    
Informator: Feliksa Siejka, ur. w 1923 roku w Płaskocinie (gmina Kocirzew Południowy, pow. łowicki). Rodzice byli rolnikami, matka pochodziła z Płaskocina, a ojciec z pobliskich Boczków (gwar. Bock). Pani Feliksa ukończyła szkołę podstawową. Zamieszkała w Zabostowie po zamążpójściu (mąż pochodzi stąd). Oboje z mężem pracowali na roli.    
 
             Boże Narodzenie    A no, no jak na Boze Narodzenie to sie sykowało no, na Boze Narodzenie to był podstawowom rzecom  śledź, nie, no bo, bo to było postne i śledź, ale jak jesce jo tam miałam powiedzmy moze dziesięć  tam dwanaście lot, to chodzieły ze śledziamy  po wsi, mioł kubełek powiesony na plecach na takim tam pasku i dosed do łokna  i: Za śledzia..., za jaje śledzia daje .  No to sie tam ł od niego kupieło i te śledzie na te wigilie beło, ale potym jak po wojnie, no to te pińć  lot, jak tu Nimce  beły, to ł o śledziu sie nie wiedziało, nie kupieło sie za nic na świecie. No to to to, to co tam, kompot, kluski, tam ryzu sie ugotowało na mleku, posłodzieło, no i takie dania.A ciasta jakieś? A ciasto to zwykłe ciasto i takie, ł o, tako była Wigilia. No a potem jus j ak te Nimce stąd sie wyprowadzieły, no to te śledzie juz zaceny  potym sprowodzać, no to to sie kupowało tyn śley dź tam, cy tam ta ryba, no to jus n a te, na te wigilie beła, no, no. Potym i ciasta juz tam troske zacyny pł owstawać, ale długo, długo to, to tyko placek zwykły, tam sernik albo co, nawet, nawet przecies i wesela jak beły to tylko placek, no, i to potem nastawoł taki placek z budyniu robiony, ale to było takie, no niby dobre, bo słodkie, ale, ale takie no, tam jak, jak napiekły gdzieś, kucharka upiekła troche, to, to tam cza  było i kurom dać , no bo tam ludzie sie z tym nie zachwycały, no, ale placek zwykły to sernik  no.A powiedz, ile tego placka sie piekło. A placka to sie przecie piekło całe piecywo, no tam, ile było brytfannów , ł osim wesło, to ł osiym było placków.  I tak poszło na raz? No tam placek taki to sie nie psuje drozdzowy tak szybko. Tak ze, ze, moze ze dwa tygodnie sie go jadło, no ale tam jak sie sło w pole, tam to sie kojde  ukrajało i sie bez droge zjadło i przysło sie znowu sie krajało i tam ani sie nie przyjod, ani w ogóle, i to wszystko było tak zjedzone, ze tam do ł ostatniego...  Okruszka. No.   
 
 Fot. Piotr Wysocki |