| Informator: Henia Figler, ur. w 1944 w Wirku; pochodzenia rodziców: górnik, gospodyni domowa, współmałżonek z Rudy Śląskiej, górnik; wykształcenie zawodowe, sprzedawczyni. 
 Nagranie: Zapis i opracowanie: Monika Kresa. Weryfikacja: Halina Karaś. 
   Obiad
 
 Może dzisiaj zaprosza  wos, moi kochani, na mój łobiod  niedzielny, a wiycie: u nos w doma to musi być tak: zupa z nudlami , i to dobro  zupa, wiycie na miejsie, trzeba tam dać dużo, jarzyny abo gemizy , jakbyście tak, bo tak my godomy gemiza, żebyście zrozumieli, to jo wom godóm , jarzina, a do gemizy to sie zaliczo wszystko: marchew, pietruszka, kalafior, blukul  i seler, co tam byście ino  nie chcieli, no jag już uwarzicie  tyn rosół, abo inaczey j ta zupa to je czysto, możecie dać tyż jeszcze troszycka czosku do niej, wiycie, abo ino zou mbek, żeby to tak było fajnie, potem możecie jeszcze zrobić, pomagować, a maga wiycie, co to je, nie? No! Potym warzymy ł odzielnie nudle, a nudle to robimy tak: mułka , mułka, jajko, no i wyrobiosz to w misce, potym jag j uż to wyrobisz ciasto je  gładkie, to weźniesz taki wołek, nudlkula , my godomy na to nudlkula, i weźniesz, jo robia to na stole, wiycie , wywałkuja sie cieńkie takie blaty, blaty, wiycie, co to sie, to som takie cieńkie kawałki dość wielkie tego makarou nu tych nudli. Potym jak to wyschnie, musza to wziąś i pokroić, pokroć, jak pokrajecie na cieńkie ,po prostu sie to nazywajo nudle, potym wrazicie do do zu... do wody i uwarzycie, za chwileczka ł odcedzicie, przelejecie to jeszcze zimnou m wodoum  i zostawicie to na tym durszlaku, a tyn  durszlak to je cedzitko. A cedzitko no to jest durszlak, wiycie takie jest z dziurkami, takie sitko, o. Potym to już mocie zupa gotowo, o. Wiycie, już, już jom  mocie postawionom.  Potym weznymy sie za robiynie drugiego danio. Wiycie u nos to tak: noprzód trza kartofle łostrugać , uwarzić, potym przez maszynka przemielić i zostawidź j e aż wystygnou m. Potym jag j uż bey dom kartofle gotowe, dowomy sie za kapusta, no ale w niedziela  to musi być richtich  kapusta czerwou no, abo inacy  modro, a różnie to godajóm, roz godajóm modro, roz czerwono, ale ta kapusta to tyż m o swój rytuał, musicie noprzód jom pokroć, poszatkować, inaczyj sie to godo, jag j uż jom pokrojecie, wrazicie do gorcka, zalejecie wodom, postawicie na palnik i niech sie warzi, troszey cka, ale żeby sie nie przewarzyła , jag j uż bey dzie uwarzono, łodcedzemy  to, jag wiecie ł odcedzymy, to znaczy woda ślejemy . Potym w tyglicku  muszymy zrobić tak, pokroć piyknie cebulka, zeszklić jom fajnie i ł odstawić. W drugim tygliczku pokroć piyknie boczek wey ndzou ny wiecie, a to wonio na cało chałpa . Jak to sie wszystko poskwarzy, poskwarzy, wszystko dowómy  razem do tej kapusteczki, tam jeszcze dowómy troszyczka cukru, dowómy troszyczka soli, dowómy ł octu trocha, wiycie, że ł ocet to dowo potym fajny kolor, wszystko wymieszomy, dowomy zaź n a palnik, żeby to tak przeszło i zaź łodstawiamy , to już co momy? Zupa, kartofle uwarzone i kapusta zrobiono, no jeszcze tera wiycie muszymy sie zrobić te rolady.   |