Informator: Kazimierz Bułakowski [BuK] – mężczyzna urodzony w 1958 r., mieszkaniec Woli Skorzęckiej; rolnik, sołtys.
Nagrała i transkrybowała Justyna Kobus.
Nagranie z 2009 r.
BuK: W kopcach som sadzeniaki i na wiosne
czea je przebrać, czy tam przesortować – zależy czy tam … no teraz na przykład to
annóm robimy ta… Znaczy tym kombajnem od zimniaków; tam sie sypie i to tam sie ładnie samo prze tego. Chodzi o to na…, żeby z tych, z tych kiełków obra
dź,
nie. To najważniejsze. No, później wysadzić. Później trzeba ileś tam razy obradlić, pobronować. To
radlynie to tag zależy – niektórzy z pi
ńdź
razy, niektórzy tszy razy, niektórzy raz i pryskajom. Ale to z tym pryskaniem to troche to drogo wychodzi, przeważnie każdy jeździ radli, nie. Opryska
dź
na zaraze, na stonke; na zaraze trzy razy, cztery razy; na stonke zależy. No, teraz już te preparaty som troche lepsze, że raz starczy przeważnie, ale kiedyś to tam jechali co dwa
czy tygodnie. No i
urosnóm – czea
wybradź i wozić. Do Trzemeszna jadom na … na … na mo
nczke, nie.
Sadzeniaki to som te średnie. I to jeszcze trzeba odmiane, nie. Bo jak sie świeżo nabyte, to sie zostawia z tego, a te, co już były rok czy dwa sadzone, to jadom na … na
przemys, nie. A te
świżo nabyte sie zostawia. Takie średnie tam som od, czyli … no nie wiem, teraz żebym nie
okłamoł … Ile one mogom mieć? Od czech do szejściu centymetrów chyba. To idom na
sadzyniaki, a te mniejsze i te duże, jak som przemysłowe – jadom do Trzemeszna na mo
nczke. A jak som jadalne to idom do piwnicy, do jedzenia.
No,
jag było mało sadzyniaków to te duże sie kroiło. Dzisiaj już
nik tego nie robi, bo sadzarka jak … jes
zimniak okro
ngły to go ta łapka złapie, a
jag bydzie przekrojony to je… to sie wysmyknie. I …i
zresztóm, kto sie tam bawi – już
ni ma czasu to tam, na takie.