Strona 4 z 8 Kuchnia lachowskaO typowych potrawach lachowskich opowiada Pani Zofia Bubula z Łosiny Górnej. Potrawy
Tradycyjno kuchnia? Tradycyjno kuchnia tu, Asiu, to, ło ziomnioki, kaopusta, do tego kawałek miysa albo jakie p|ierogi, albo makaron, albo ja wiom co, zupa ziemniocona, rosół ze ziemniokomi. A jakieś takie typowe potrawy? Kwaśnica? K|waśnica, to byuła... No z k|waśnice robiło się, to k|waśnico przyprawiało sie troche i buł taki, po prostu taki zur. W formie takiego zuru. I to sie wlewało do ugotowanych całych ziemnioków. I to sie jadło, to było dobre. Płotym, co tam jesce byuło? No, maślonka to na dzieonnym porządku. Jak sie masło zrobiło, to maślonka wszystka, to wszystko sie złużyło właśnie do obiadu. A jak się robiło masło? No masło sie robiło w maśnicce. Maśnicka to była taka zrobiona z drzewa, to jes takie, jak taki wysoki gorcek, do tego sie wkładało tako przykrywko i była tako loska, i to loskom sie to śmietane ubijało, tak ze po jakimsi casie sie to z tego zrobiło masło i z tego wyjmowało sie masło, a maślonka zostawała nam.
|